Efter karriären

Roberto Baggio – Efter karriären

Baggio gavs en internationell send-off match den 28 april 2004 mot Spanien. Han bjöds in för att spela åt European XI på ”Football for Hope Indian Ocean tsunami relief benefit” den 15 feburari 2005 på Camp Nou i Barcelona, men han tackade nej till inbjudan.

År 2001 så skrev Baggio en självbiografi som hette ”Una porta nel cielo” som betyder både ”Ett mål i Himlen” och ”En Dörr i Himlen”, som innehöll detaljer om hans karriär, det missade straffet år 1994 i finalen i världskuppen, hans skador, personliga liv och oenigheter med lagledare. Det vann priset för bästa fotbollsbok i Serie A Awards år 2002.

Den 16 oktober 2002 så blev Roberto Baggio nominerad till Goodwill Ambassador åt ”Food and Agriculture Organization of the United Nations” (FAO).

År 2003 så var Baggio invigningsvinnaren för priset ”Golden Foot”.

baggiopublik

På hans 40de födelsedag (18 februari 2007) så startade Baggio sin nya hemsida (www.robertobaggio.com) för att prata med sin fans. Enligt hans hemsida så tänker han inte gå tillbaka till mainstream fotbollsspelande, utan han pratar hellre med hans fans på hans blogg.

Den 8e oktober så var Baggio med i en välgörenhetsmatch mellan Milan och Fioerntina för Stefano Borgonovo, som Baggio spelade med i Fiorentina under det sena 1980-talet.

I augusti 2010 så återvände Roberto Baggio till italiensk fotboll, så han utvaldes till president åt den tekniska sektorn för ”Italian Football Federation” (FIGC), och han ersatte Azeglio Vicini.

I november 2010 så fick Baggio världsfredspriset, ett årligt pris som tilldelas av Nobelprisets fred pristagare.

baggio-gammal

År 2011 så var Baggio introducerad in till Serie A Hall of Fame, tillsammans med andra framstående fotbollsspelare och tränare, så som Michel Platini och Marcello Lippi.

Den 23e januari 2013 så slutade han vara presidenten för den tekniska sektorn åt Italian Football Federation. Han har påstått att de inte lyssnade på hans idéer om hur de kunde förbättra deras system och att de skulle fokusera på ung talang, vilket ledde till att han slutade.

Both comments and pings are currently closed.