Fotboll i våra hjärtan

Jag kom att tänka på att Roberto Baggio börjar bli lite till åren då han föddes 1967. Det är oftast då som hjärtat börjar säga ifrån. Trots att ålder är det man tänker på när man tänker på hjärtfel så är det något som påverka alla. Årligen dör mellan en och två av hundratusen fotbollsspelare av plötsligt hjärtstillestånd. Det är ganska sjukt egentligen. Det är oklart vad det beror på men vanliga anledningar sägs vara medfödda hjärtfel, upprepade tacklingar mot bröstet eller att hårda bollar fångas med bröstet. Män drabbas mer ofta än kvinnor. Är ganska obehagligt att livet kan vara så oberäkneligt och plötsligt.

På grund av detta så ingår numera hjärtstartare i Fédération Internationale de Football Associations (FIFA) hjälputrustning inför matcher. De har även arbetat för att fotbollsföreningar världen över ska haka på initiativet. Ovanligt att en stor organisation tar på sig att göra sådant. FIFA har arbetar för att detta ska ske genom att skicka med ett defibrillatorkit till samtliga delegater. Det verkar däremot inte som om något av länderna har hakat på och spridit initiativet i det egna landet. Ofta krävs mycket för att risker ska tas på allvar. Många mindre föreningar verkar tänka att hjärtstillestånd bara är något som drabbar äldre. Så är det knappast.

Se videon på Youtube – FIFA: ‘Defibrillator needed at every match’

Om jag fick välja så skulle samtliga stora fotbollsklubbar och mindre föreningar ha tillgång till hjärtstartare. Men jag väljer ingenting. Jag sitter bara här och skriver. En person som drabbas av plötsligt hjärtstillestånd dör om den inte får hjälp inom några minuter. Eftersom det faktiskt förekommer då och då i fysiskt intensiva sporter så ser jag ingen anledning till att inte vara förberedd. Känns inte så kul att som tränare behöva informera föräldrar eller anhöriga om att ens barn, förälder eller vad det nu kan vara föll ned och dog mitt på planen.

 

 

Both comments and pings are currently closed.