Fotbollsföräldrar

Så vitt jag vet så har Roberto Baggio tre barn. Två söner och en dotter. Det här kommer inte att förvandlas till ett inlägg om kändisars barn. Barnen har ju inte själva valt att få en känd förälder, så om de hamnar i rampljuset på grund av detta är det ju helt ofrivilligt. Verkar som att många kändisbarn får uppleva något slags påtvingat halvkändisskap. Måste ibland bli som att rånas på barndomen.

Samma verkar ibland gälla typiska överentusiastiska fotbollsföräldrar. Nu pratar jag inte om föräldrar som stöttar sina fotbollsintresserade barn eller föräldrar som ger sina barn möjligheten att faktiskt utöva denna fantastiska sport. Vad jag menar är den sortens föräldrar som driver sina barn till att försöka förverkliga den vuxnes krossade drömmar. Man kan se dem på diverse knatteturningar där de står upp låtsas vara någon slags högljudd Marcello Lippi. Av någon anledning verkar de alltid vara säkra på att de vet precis som måste göras för att vinsten ska inträffa.

Tycker att dessa föräldrar borde satsa på att faktiskt leka lite med sina barn. Lite lajbansson med leksaker helt enkelt. Det finns ju hur mycket fotbollsinspirerade leksaker som helst. Mål och fotboll i juniorset som gör att man kan spela både inomhus och utomhus. Eller små klassiska fotbollsspel där man vrider på pinnar i hopp om att lyckas få bollen i mål. Allt detta kan du för övrigt få via Lajbansson leksaker på nätet.

Slutar man att tvinga på sitt barn ens egen idé om hur seriös fotboll ska utövas tror jag att chansen är mycket större att livet blir roligare för samtliga inblandade. Då risker man inte heller att kväva sitt barns fotbollsglädje. För det är ju trots allt vad fotboll handlar om. Gemenskap och glädje. Ta tillbaka fotbollens gruppanda. Om man tänker efter så finns det säkert massa gånger då man mer eller mindre medvetet ignorerat sitt barns vilja i syfte att försöka leda in det på ”rätt” väg. Jag tror att man når mycket bättre framgång genom att uppmuntra lekar som istället främjar det man anser vara rätt väg.

Both comments and pings are currently closed.