Roberto Baggio – Karriär

Roberto Baggio föddes 18 februari 1967, och är en italiensk fotbollsspelare med en avslutad karriär. Han spelade i anfallet, både som offensiv mittfältare och anfallare. Han anses av många vara en av de bästa fotbollsspelarna nånsin. Han kom på fjärde plats i ”FIFA Player of the Century”, och blev vald som en medlem i ”FIFA World Cup Dream Team”. År 1993 så utnämndes Baggio till ”FIFA World Player of the Year” och vann ”Ballon d’Or”. År 2004 så utsågs han vara en av de top 125 bästa levande fotbollsspelarna som en del av FIFA’s hundra års jubileum. Han är den enda itlienaren nånsin som gjort mål i tre stycken världskupper, 1990, 1994 och 1998, och han håller rekordet för flest mål i World Cup turneringar åt Italien, tillsammans med Paolo Rossi och Christian Vieri.

blatroja2

 

Baggio spelade för Italien i 56 matcher, gjorde 27 mål, och är den fjärde högsta målgöraren i hans nationella lag. Han var med i det italienska laget som blev trea i FIFA World Cup 1990, och gjorde två mål. FIFA World Cup 1994 så ledde han Italien till finalen, gjorde fem stycken mål, fick världskuppens ”Silver Ball” och ”Silver Bott” och blev listad i ”World Cup All-Star Team”. I FIFA World Cup 1998 så gjorde han två stycken mål.

På klubbnivå, så är Baggio en av de tre italienarna som gjorde flest mål i alla tävlingar. År 2002 så blev han den första italienska spelaren på över 50 år som gjort fler än 300 mål under sin karriär. Han vann två stycken Serie A titlar, en Coppa Italia och en UEFA Cup, och spelade i sju olika lag genom hela hans karriär.

blatroja

 

Baggio är känd som ”Il Divin’ Codino” som betyder den gudomliga hästsvansen, och det smeknamnet har han fått efter den frisyr som han har haft under nästan hela hans karriär, för hans talang och för hans buddhistiska bakgrund.

Both comments and pings are currently closed.